HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Airfryer Nedir? Nasıl Temizlenir?

13-10-2023 16:25
Airfryer Nedir? Nasıl Temizlenir?
Son dönemlerin en popüler ev aletlerinden birisi olan Airfryer temizliğinde dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur. Airfryer temizliği için malzeme seçiminden filtre temizliğine, yağ atıklarının temizlenmesinden koku gidermeye kadar olan birçok süreç aslına bakıldığında yardımcı ev aletleri arasında yer alan Airfryer’ların kullanım süresini ve dayanıklılığını artırmaktadır. Airfryer Nedir? Nasıl Temizlenir adlı bu yazımızda sizlere Airfryer Temizleme hakkında bilgi verirken temizlik esnasında kullanılması gereken malzemelerden de bahsedecek ve temizlik ipuçlarını da sizlerle paylaşacağız.

Airfryer Nedir?

Airfryer, az kalorili ve aynı zamanda lezzetli yemekler hazırlamak için çok az yağ kullanımıyla imkan sağlayan bir sıcak hava fritözüdür.Sıcak havayı yüksek hızda dolaştıran bir fan sayesinde yiyeceklere derin kızartma işlemi yapan ve bir nevi fırın özelliği taşıyan airfryer ile kızartma, et yemekleri, kek ve börek yapabilirsiniz.

Airfryer Temizliğinde Kullanılacak Malzemeler

Airfryer Temizliği yaparken kullanabileceğiniz birçok deterjan bulunur fakat Airfryer için deterjan seçiminin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde airfryer’lar zarar görebilmekte ve kullanım süreleri kısalmaktadır hatta bunun yanı sıra Airfryer temizliğinde kullanılacak malzemeler doğru bir şekilde seçilmediğinde bozulma ile de karşı karşıya kalmanız mümkündür. Doğru bir airfryer temizliği için kullanacağınız başlıca malzemeler şunlardır: Bulaşık Deterjanı Bulaşık Eldiveni Bulaşık Süngeri Yağ Çözücü Krem Temizleyici Karbonat Limon Suyu Yumuşak Uçlu Fırça veya Sünger Temizlik Bezi Airfryer temizliğinde kullanılacak olan malzemeler temizlenecek alana ve temizlenmek istenen kalıntıya göre farklılık gösterebilir. Örneğin fritöz bölümünü temizlerken yağ çözücü kullanılması gerekirken dış yüzeyi temizlerken de nemli bez tercih edilmesi gerekir.

Airfryer Nasıl Temizlenir?

Airfryer temizliği nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız özellikle airfryer temizleme sürecinde dikkatli olmaya özen göstermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bunun yanı sıra airfryer temizlemede yağ temizleme, leke temizleme, airfryer filtre temizliği gibi temizlik süreçlerinde detaylı bir temizlik yapmanız gerektiğinizi de bilmelisiniz. Bunlarla beraber Airfryer cihazının ana haznesini, sebep bölümünü ve kızartma aparatını çizmeden dikkatli bir şekilde temizlemeli ve kurulamalısınız. Kullanım öncesinde doğru bir aifryer temizliği yapmak için her markanın kendi cihazı için düzenlediği kullanım talimatını okuyarak doğru bir temizlik işlemi yapabilirsiniz.

Adım Adım Airfryer Temizliği

•Airfryer’ınızı kullandıktan sonra soğuması için en az 30 dakika bekleyin. •Hazne, sepet ve kızartma aparatı yapışmaz yüzeye sahip olan airfryer’ı zedelememek için aşınmaya ve çizilmeye neden olacak metal ve benzeri gereçleri kullanmamaya özen gösterin. •Airfryer ızgara temizliği sırasında ısıtma ünitesine kolay erişim için cihazı baş aşağı çevirin ve sıcak suyla ıslatılmış bir sünger kullanın. •Eğer cihazın haznesinin dip kısmında yemek artıkları ve yapışmış yiyecekler kaldıysa hazneye deterjan ilave edilmiş sıcak su doldurun ve 10 dakika kadar bekleyerek artıkların yumuşamasını sağlayın. •Airfryer’ı yumuşak bir sünger yardımıyla yıkayarak kurumaya bırakın. • Talimatta da izin veriliyorsa cihazın hazne, sepet ve kızartma aparatını bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.

Soğutun ve Güvenlik Önlemlerini Alın

Airfryer’ı temizlemeden önce güvenlik açısından cihazın tamamen soğumasını beklemeli ve ondan sonra temizleme işlemine başlamalısınız. Aksi takdirde sıcak yüzey ve parçalarla temas ettiğinizde cildinizde ciddi yanıkların oluşmasına sebebiyet verebilirsiniz.

Çıkarılabilir Airfryer Parçalarını Temizleyin

Airfryer’ın sepet ve kızartma aparatı gibi çıkarılabilen parçalarını sıcak su, yağ çözücü özelliği güçlü olan bir deterjan ve yumuşak dokulu süngerlerle temizleyebilirsiniz. Airfryer kullanma ve temizleme talimatlarında yer alan yönergelere göre çıkarılabilir airfryer parçalarını temizlerken bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.

Yağ Atıklarının Temizlenmesi

Kırmızı et gibi yağ oranı yüksek bir yiyecek pişirdiyseniz soğuduktan sonra haznede biriken yağları tamamen sökebilmek için güçlü formüllü bir bulaşık deterjanı, yağ çözücü sprey ve mutlaka sıcak su kullanmalısınız. Hatta cihaz parçalarını deterjan ilave ettiğiniz sıcak suda bekleterek, donmuş yağların daha hızlı ve kolay şekilde tahliye edilmesini sağlayabilirsiniz.

Leke ve Kalıntıların Temizliği

Airfryer’ın ısıtma ünitesine yapışan ekmek kalıntıları ve benzeri kalıntıları orta sertlikteki bir fırçayla dikkatlice temizleyebilirsiniz. Sert yahut çelik dokulu fırça kullanımından kaçının. Dış yüzeyde oluşan yağ lekelerini de nemli bir bez, karbanatlı limonlu su ve sabun kullanarak çıkarabilirsiniz. Daha sonra cihazın dış kısmını durulayarak kurulayın. Bunun için profesyonel bir leke çözücü yahut yağ çözücü de kullanabilirsiniz. Pandora Nemesis Ağır Kir Ve Yağ Sökücü 5 L ile cihazın dış yüzeyinde oluşan yağ lekelerini kolayca çıkartabilirsiniz.

Airfryer Filtresi Temizliği

Cihazın içindeki hava dolaşımını sağlayan ve yağın oluşturduğu buharı emen airfryer filtresinin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Airfryer filtresini temizlerken ilk olarak filtrenin soğumasını bekleyin ve yerinden çıkarın. Filtre üzerinde biriken yağ ve kirleri sabunlu ve ılık suya batırılmış bir bez ile temizleyip kurumasını bekleyin, yerine takın.

Airfryer Koku Giderme Yöntemleri

Airfryer’da balık, bitkisel yağ yahut plastik koku oluşumu ihtimali dahi sizi rahatsız edecektir. Cihazınızı her kullanımdan sonra yıkayıp temizlediğiniz takdirde kalıcı yemek kokusu şikayeti yaşamazsınız. Fakat bu tür problemlerle karşı karşıya kaldığınızda aifryer koku giderme yöntemlerini kullanarak da şikayetinizi çözebilirsiniz. İnatçı kokular için 1 ölçü suya 3 ölçü kabartma tozu ekleyerek bu karışımla cihaz içini silebilirsiniz. Isıya dayanıklı bir kaseye 1 su bardağı su doldurup içine ¼ bardak sirke ilave ederek cihazı 3 dakika çalışır konumda tutabilirsiniz. Çıkarılabilen parçaları bir miktar çamaşır suyu ilave edilmiş suda bekletip durulayarak da ağır koku oluşumunu giderebilirsiniz. Tüm bu işlemleri yaparken eldiven kullanmanız da cildinizin sağlığı için son derece önemlidir. Detaylar için "Temizlik Eldiveni Kullanmanın Önemi Nedir?” başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Airfryer İçi Nasıl Temizlenir?

Cihaz içindeki yağ ve yemek kalıntılarını temizlemek için plastik bir spatula kullanabilirsiniz. Kalıntıları temizledikten sonra sıcak su, bulaşık deterjanı ve yumuşak sünger yardımıyla temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tepsi ve sepet yapışmaz yüzeye sahip olduğu için temizlik sırasında aşındırıcı araç ve gereçleri kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Airfryer İlk Kullanımda Nasıl Temizlenir?

Cihazınızı aldıktan sonraki ilk kullanım öncesi çıkarılabilen parçaları yıkayın, kurulayın ve yerlerine yerleştirin. Güvenlik açısından parçaları yerlerine düzgün bir şekilde oturttuğunuzdan emin olun. Fakat airfryer ilk kullanımdan önce temizlerken kullanım ve temizleme yönergelerini göz önünde bulundurabilir ve buna uygun da temizlik yapabilirsiniz.

Airfryer Ne Sıklıkla Temizlenmelidir?

Airfryer’ın hem kullanım açısından daha uzun ömürlü olması hem de bir önceki kullanımdan kalan yemek artıklarının koku oluşturmasını önlemek için cihazı her kullanımdan sonra temizleyebilirsiniz.

Airfryer’dan Pişmiş ve Donmuş Yağ Nasıl Çıkarılır?

Cihazdaki donmuş yağları sökmek için çıkarılabilen parçaları deterjan ilave edilmiş sıcak suda bekletebilir ve yıkayarak durulayabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.