HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Panjur Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

13-10-2023 11:33
Panjur Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Panjurlar, pencere ve kapı camlarını dış etkenlerden koruyan güvenlik ve dekorasyon ögeleridir panjur ve bakımının düzenli yapılması gerekir. Düzenli yapılan panjur bakımı ve temizliği hem uzun bir kullanım ömrü hem de estetik bir görünüm sağlar.

Panjurların Önemi ve Kullanım Alanları

Yaşam alanlarını ses, gürültü, toz, sıcak, soğuk ve hırsız gibi olumsuz dış etkenlerden koruyan ve güvenlik açısından katkı sağlayan yapı elemanları olan panjurlar; ev, ofis ve büyük iş yerlerinde kapı, pencere ve girişlerde sıkça kullanılır. Panjur kullanımı, ısı ve sesi yalıtması, güvenlik sağlaması, kullanım açısından pratik olması ve dekoratif olarak yapılara değer kazandırması açısından oldukça önemlidir. Daha gelişmiş bir versiyon olan otomatik panjurlar ise tek bir tuş dokunuşuyla açılıp kapanarak hem şık hem de çok daha pratik çözümler sunmaktadır.

Panjur Türleri ve Malzemeleri

Panjurlar PVC ve alüminyum malzemeden üretildiği gibi ahşap malzemeden de üretilebilmektedir. En çok kullanılan panjur türleri ve malzemeleri şunlardır: •Ahşap desenli •Alüminyum •PVC •Manuel •Otomatik •Kumandalı panjurlar

Panjur Temizliği için Gerekli Temizlik Malzemeleri ve Adımlar

Panjur bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız ilk yapmanız gereken şey malzeme seçimi yapmaktır.Bunun için temizlenecek olan panjurun malzemesine uygun malzeme seçimi yapmanız gerektiğini unutmamanız gerekir. Panjur temizliği yaparken kullanabileceğiniz bazı malzemeler şunlardır: Elektrikli Süpürge Toz Almak İçin Fırça Mikrofiber Bez Bulaşık Süngeri Temiz Diş Fırçası Bulaşık Deterjanı Çamaşır Suyu Krem Temizleyici Ahşap Temizleyici ve Parlatıcı

Panjur Temizliğini Nasıl Yapılır?

•Panjurların tozunu elektrikli süpürgenin ince uçlu aparatıyla alın. •Kaba tozu aldıktan sonra mikrofiber bez ve bulaşık deterjanı karıştırılmış suyla silin. •Panjurlarınız ahşap malzemeden üretilmişse su değdirmemeye özen göstermelisiniz. Bunun yerine ahşap temizleme sıvılarını kullanabilirsiniz. Otomatik panjur temizliği nasıl yapılır kısmına gelecek olursak temizliğin daha dikkatli yapılması gerektiğini belirtmeliyiz. Elektrikli mekanizmalar olan otomatik panjurların temizliğinde elektrik çarpmasını önlemek için önce otomatik panjurun sigortasını kapatarak işe başlamalısınız. Nemli bir bez yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru temizlemeli ve panjurlar tamamen kurumadan sigortasını açmamalısınız. Panjur hangi deterjanla silinir sorusu için halihazırda kullandığınız bulaşık deterjanı yanıtını verebiliriz. Pandora Lara Elde Bulaşık Yıkama Deterjanı 20 L ile panjur temizliğinizi de yapabilirsiniz.

Ahşap Panjurların Bakımı ve Kullanılan Malzemeler

Ahşap panjurların bakımı diğerlerine göre daha fazla bakım ister. Elektrikli süpürge veya uzun saplı ve yumuşak uçlu bir fırçayla da panjurların tozunu alabilirsiniz. Bu esnada panjur şeritleri tamamen kapalı olmamalıdır. Ahşap panjurlarınızı ayda bir sefer sprey parlatıcılarla parlatabilirsiniz. Panjur yüzeyi üzerindeki inatçı leke ve kirleri diş fırçası yardımıyla da çıkarabilirsiniz. Ahşap panjurları nemden korumak için yılda bir sefer cilalayıp vernikleyebilirsiniz. Ahşap panjurlarınızı deterjan, sabun gibi temizlik malzemeleri ile temizlememeye özen göstermelisiniz.

Metal ve PVC Panjur Temizliği ve Kullanılan Malzemeler

Metal ve PVC panjur temizliğini bulaşık deterjanı, ılık su, bulaşık süngeri yahut mikrofiber bezler yardımıyla yapabilirsiniz.

Panjur Bakımı Nasıl Yapılır?

Panjurların rutin temizliğinin yanı sıra bakımının da aksatılmadan yapılması önemlidir. Eğer panjur yüzeyinde küf görürseniz 1 ölçü çamaşır suyu ve 5 ölçü su kullanarak problemi giderebilirsiniz. Fakat çamaşır suyunun panjurun orijinal rengini etkileyip etkilemediğini görmek için önce küçük ve görünmeyen bir alanda ve daha çok plastik panjurlarda deneyebilirsiniz. Panjurların temel bileşenleri olan silindir ve çarkların düzenli olarak bakımının yapılması, panjurun uzun ömürlü olması açısından oldukça önem taşır. Panjurunuzu bakım yapmadan önce tamamen kapatın ve iç kısımdaki silindirleri kontrol edin. Toz ve kir biriktiren silindirleri, fırça veya sprey kullanarak temizleyin. Silindirlerin düzgün çalışması için üzerine silikon veya panjur yağı uygulayın. İpli panjurlar her sene düzenli bakım ister. Panjurun makas bölümlerini bir diş fırçası yardımıyla temizleyerek ve pas sökücü veya ağlayıcı bir ürünle rahatça hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Panjur raylarının üst tarafında yer alan menteşelere de Wd-40 uygulayabilirsiniz.

Panjurlarda Yağlama

Panjurların çalışma aksamında herhangi bir problem varsa ve yağlama gerektiren bir durum oluştuysa silikon yağlayıcı sprey kullanabilirsiniz.

Panjurlarda Hasar Tespit ve Onarma

Panjurlarda zaman zaman problem, arıza ve aksamalar oluşabilir. Öncelikle arızanın küçük mü yoksa büyük ölçekli mi olduğunu tespit etmek gerekir. Büyük ölçekli bir arıza ise ilgili ünitenin değiştirilmesi gerekir.Tepedenal bloğunda yer alan "Uzun Ömürlü Parkeler için Zemin Temizliği Nasıl Olmalıdır?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.