HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Renkli ve Beyaz Çamaşırlar Bir Arada Yıkanabilir mi?

14-08-2023 14:51
Renkli ve Beyaz Çamaşırlar Bir Arada Yıkanabilir mi?

Yıkama talimatlarında “Beyaz ve renklileri ayırın” ibaresi ile hep karşılaşırız. Çamaşırları yıkamadan önce kirli sepetine renkliler ve beyazlar diye ayırarak atmak veya renkli ve beyaz çamaşırları makinede sırayla yıkamak büyük önem taşıyor.

Zira siyah veya renkli çamaşırlarla birlikte makineye atılan beyazların yıkama sonrası gri, pembe, yeşil, mavi vs. tonlarında çıkması kuvvetli bir ihtimal. Beyaz çamaşırlarla renklileri bir arada yıkamak, beyaz veya açık renk çamaşırların orijinal renklerini muhafaza etmesi önündeki en önemli engel olacaktır.  

Çamaşırlar Neden Birbirinden Ayrılmalı?

Çamaşırları makineye atmadan önce beyazlar ve renklileri dikkatle ayırmalı ve makineye sırayla atmalısınız. Böylelikle renklerin birbirine karışmasını, beyazların gri yahut pembeye dönüşmesini ve yeni olan çamaşırların bile eski bir görünüm almasını da önlemiş olursunuz.


Beyaz kıyafetleri makineye atmadan önce mutlaka yıkama talimatlarına bakmak da büyük önem taşımaktadır.

Çamaşırlarınızı yıkama esnasında küçülme, çekme yapmaması ve yıpranmaması için uygun ısıda yıkamaya da özen göstermelisiniz. 

Pamuklu kıyafetlerin genellikle 40 derecede, narin ve hassas çamaşırların ise 20 ila 30 derecede yıkanması uygundur. Eğer çamaşırlar ağır lekeli ve yüksek ısıda yıkanmaya uygunsa 60 derecede ve hatta 90 derecede yıkayabilirsiniz.

Beyaz çamaşırlar lekeleri daha çok göstermeye meyilli olduğundan genellikle 60 derecede yıkanmaları önerilir. İç çamaşırlarınızı ise eğer hassas kumaştan üretilmemişse 40 ila 60 derece ısıda yıkayabilirsiniz.

Saten, ipek ve buna benzer narin kumaştan üretilmiş çamaşırlarınızı ise 20 ila 30 derece ısıda yıkayabilirsiniz. Yıkama öncesi mutlaka çamaşırların yıkama talimatı kısmını inceleyerek ona göre yıkama yapmalısınız. 

Çamaşırların yıpranmasını, zedelenmesini önlemek için yapmanız gereken şeylerden birisi de makineyi kapasitesinin üzerinde doldurmamak olmalıdır.

Özellikle beyaz çamaşırları makineye yerleştirirken tamburun alabileceği çamaşır kapasitesinin üzerine çıkmamaya özen göstermelisiniz. Bunu ölçmenin yöntemi de hayli basit. Çamaşırları makineye doldurduktan sonra içeride elinizin girebileceği kadar bir boşluk kalmalı.

Bu sınıra kadar makine tamburunu doldurabilirsiniz. Tamburu, kapasitesinin üzerinde çamaşırla doldurmak hem makineyi zorlayacak hem de çamaşırların iyi yıkanmamasına neden olacaktır.

Çamaşırları Beyazlatmak için Ne Yapmalısınız?

Beyaz kıyafetlerin ilk günkü beyazlığını uzun süre muhafaza edecek şekilde yıkanması son derece önemli bir ayrıntıdır. “Beyaz çamaşır nasıl yıkanır?” sorusunun yanıtı araştırılırken deterjanın cinsi, suyun ısısı, tamburun doluluk oranı gibi unsurların en önemli kriterler olduğunu göz önünde bulundurmak gerekecektir.


 

Beyaz çamaşırları yıkarken deterjan gözüne beyazlar için özel olarak üretilen deterjanlardan birini koymalısınız. Bu deterjanlardaki beyazlatıcı pigmentler çamaşırlarınızın sakız gibi bembeyaz olmasına yardımcı olacaktır.

Etkili bir sonuç için Pandora Arte Matik Toz Çamaşır Deterjanı ile pamuklu, sentetik, pamuklu sentetik karışımı elyaflı her tür tekstili rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Düşük ısılarda bile inatçı kirleri kolayca söken ve hoş parfümüyle çamaşırların üzerinde kalıcı bir koku bırakan Pandora Arte ile çamaşırlarınızda istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz.

Çamaşırların makineden kirlerinden tamamen arınmış olarak çıkmalarının yanı sıra mis gibi kokması da önemli bir ayrıntıdır. Bunu da ferah kokulu bir çamaşır yumuşatıcısı ile elde edebilirsiniz.  Pandora Venüs Parfümlü Çamaşır Yumuşatıcısı ile hem çamaşırlarınızda yumuşacık bir doku ve hoş bir koku elde edebilir hem de yıkama sonrası çamaşırlarda meydana gelen statik elektriklenmeyi önlemiş olursunuz.  

Beyaz çamaşırların üzerindeki ağır ve inatçı lekelerin sökülmesini kolaylaştırmak için özel leke çıkarıcı deterjanlar işinizi kolaylaştıracaktır. Pandora Fors Kir ve Leke Çözücü Yıkama Deterjanı ile çamaşırlarınızdaki ağır kirlenme ve lekeleri kolayca sökebilirsiniz. 

Beyaz çamaşırların ilk günkü renklerini koruyabilmeleri için sıcak su ile yıkanmaları da son derece önemli bir ayrıntıdır. Eğer beyaz çamaşırları soğuk suda yıkarsanız lekelerin ve ağır kirlerin çözülmesi zorlaşacaktır.

Aynı şey renkli çamaşırlar için geçerli değildir. Renkli çamaşırları soğuk suda yıkarsanız renklerinin solmasını da önlemiş olursunuz. Yani koyu renkli çamaşırları soğuk su ile yıkamak daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.