HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Şampuan Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları Neler?

04-09-2023 14:02
Şampuan Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları Neler?

Şampuanlar, saç temizliği ve bakımı için üretilen kozmetik bir üründür. Her saç tipine özel olarak üretilen farklı koku ve formüllerdeki şampuanların ortak işlevi saç derisi ve saç tellerindeki yağ, toz, kir gibi kalıntıları temizlemek ve saçlara ışıltı kazandırmaktır.

Şampuanların ortak özelliği saçları temizlemek olsa da özelde daha farklı işlevlere de sahiptirler. Yağlı saçlar için şampuan çeşitleri saçlardaki fazla yağı söküp atacak şekilde formüle edilmiştir. Kuru saçlar için şampuan çeşitleri ise saçlara nem ve yumuşaklık kazandıracak şekilde tasarlanmıştır.

Boyalı saçlar için şampuan çeşitleri sayesinde saçlardaki boyanın daha kalıcı hale gelmesi ve matlaşmaması esas alınır. Kepeğe karşı şampuan tipi de saç diplerindeki kabuklanan derinin iyileştirilmesi ve yatıştırılması esasına dayanır.

Görüldüğü üzere her saç tipine uygun olarak üretilen şampuanlar sağlıklı, dolgun, yumuşak ve söz dinleyen saçlara sahip olmayı kolaylaştırıyor.

İşin şampuan ne işe yarar kısmına göz attıktan sonra bir de şampuan nasıl kullanılır ve şampuan faydaları hususlarını da mercek altına alalım. İşte saç şampuanı ile ilgili öğrenmekistedikleriniz…

Şampuan Saça Faydalı mı? Saçları Nasıl Temizler?

Saçlar gün içinde gerek saç derisinden salgılanan yağ gerekse havadaki toz, kir, duman ve buna benzer dış etkenler sebebiyle kirlenir, matlaşır ve cansızlaşır. İşte burada devreye giren su ve şampuan ikilisi sayesinde saç derisi, saç kökleri ve saç tellerinde biriken kalıntılar saçtan arındırılır, saçlarda temiz ve parlak bir görünüm elde edilmiş olur.

Şampuan suyla karıştığında köpük üretimi meydana gelir ve bu köpük sayesinde saçtaki kalıntılar kolayca sökülür. Her şampuanın içeriğinde bulunan parfüm sayesinde saçlarda hoş bir koku da kalır.

Şampuan saç temizliği için her ne kadar gerekli bir ürün olsa da içeriğinde yer alan bileşenler sebebiyle her gün kullanıldığında, saç derisinde kuruma ve saçların nem oranında bozulma oluşturabilir. Saç sağlığı için saç diplerinin doğal olarak yağlanmasına izin verilmelidir. Saç derisinin kendi ürettiği bu yağ sayesinde saç telleri beslenir ve kendi özelliğini korur.

Saç şampuanını en iyi şekilde kullanmak için saçları gün aşırı veya haftada 2 kez yıkamak uygun olabilir. Miktar konusunda da aşırıya kaçmamak önemlidir. "Ne kadar fazla şampuan kullanırsam, saçlarım o kadar iyi temizlenir ve parlak olur." düşüncesi doğru değildir. Her yıkamada birkaç damla şampuan, genellikle yeterli bir miktar olacaktır.

Saçları ıslattıktan sonra avuç içine dökülen az miktarda şampuanı, parmak uçlarıyla masaj yaparak saç diplerine iyice yedirmek ve sonra bol suyla hiç kalıntı kalmayacak şekilde durulamak yeterli olacaktır. Saçların kolay taranması ve yumuşak olması için yine az miktarda saç kremi de uygulanabilir. Saç kremi bol suyla çok iyi durulanmalıdır. Aksi takdirde saç tellerini ağırlaştırarak mat bir görüntüye sebep olabilir.

Şampuan Hangi Sıklıkla Kullanılmalı?

Herkesin saç tipi ve buna bağlı olarak da saç bakım gereksinimleri birbirinden farklıdır. Bazı insanların saç derisi her yıkama sonrası hızla yağlanırken, diğerlerinin saçları uzun bir süre kuru ve temiz kalabilir. Genellikle ince telli saçlar, yağlanmaya daha yatkın olma eğilimindedir. Kıvırcık ve gür saçlar ile düz ve seyrek saçların gereksinimleri de birbirinden farklıdır.

Saç diplerinizde kepeklenme problemi varsa mutlaka uygun bir kepek şampuanı seçmeli ve düzenli olarak kullanmalısınız. Dove Şampuan Kepeğe Karşı Aloe Vera 400 Mlaloe vera ve elma sirkesi içeren formülüyle saçlarınıza kepekten arınmış ve pırıl pırıl bir görünüm kazandıracaktır.

Eğer işiniz gereği sürekli dışarıdaysanız ve rüzgar, toz, egzoz gibi dış koşullara maruz kalıyorsanız bu durum saç köklerinizde kaşıntı ve hassasiyet yaratacaktır. Böyle bir durumda saçlarınızı her gün şampuanlamanız gerekebilir. Her gün kullanıma uygun, saç derisine zarar vermeyen yumuşak formüllü bir şampuan kullanmanız gerekebilir. Bu tür medikal bir şampuanı eczanelerden temin edebilirsiniz.

Eğer zamanınızın büyük kısmını ofis ortamında veya evde geçiriyorsanız, saçlarınız kolay kolay yağlanmıyorsa haftada 3 kez şampuan kullanabilirsiniz. Saçlarınız sağlıklı olduğu halde onları her gün yıkıyorsanız, saçlar bu rutine alıştığı için her gün yağlanacaktır.

Böyle bir durumda,saç dengenizi geri kazanmak için şampuan kullanım sıklığını haftada 3 veya 2’yedüşürebilirsiniz. Yani saçlarınızın ihtiyacına göre uygun miktarda şampuan kullanmak en doğru tercih olacaktır. Ancak genel olarak saçların haftada 2-3 kez yıkanması ve bir gün arayla şampuanlanması önerilir.

Saç temizliği için şampuan kullanımının önemi kadar el temizliği için sıvı el sabun seçimi oldukça önemlidir. Sıvı el sabunu kullanımında dikkat edilmesi gereken konuları Tepedenal sitemizde yer alan "Sıvı El Sabunu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı içeriğimizde bulabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.