HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sıvı Sabun ve Katı Sabun Arasındaki Farklar Nelerdir?

14-08-2023 15:22
Sıvı Sabun ve Katı Sabun Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sabun, özellikle el temizliği ve hijyeninde adeta gerekli hale gelen bir temizlik ürünü. Bilhassa Covid-19 pandemisi sırasında önemi daha da artan sabun kullanımı, sabunun sağlık için ne kadar önemli bir figür olduğunu tüm dünyaya bir kez daha hatırlattı.

Sabun nedir sorusuna en kısa ve net olarak şu yanıtı verebiliriz; sabun, katı ve sıvı yağların baz ile birleştirilmesiyle elde edilen bir temizlik maddesidir. Sabunlar cilt temizliğinde ve aynı zamanda ortamların temizliğinde kullanılan en pratik temizlik ürünüdür.  Sıvı sabun ve katı sabun olmak üzere iki tip sabun vardır.

Sadece sabun ve su kullanarak yapılan bir el yıkama işlemi sırasında ellerdeki virüslerin etkisiz hale getirilebileceğini biliyoruz. Bu da el yıkamanın sağlık için ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor. Ellerinizi sabunla yıkadığınızda bakterilerin ve mikropların etkisiz hale gelmesini sağlamış oluyorsunuz.

Özellikle bebekli bir aile iseniz hem bebeğinizin hem de sizin hijyeniniz açısından ellerinizi sık sık yıkamanız gerekecektir. Konunun ayrıntıları için Bebekli Evlerde Temizlik Nasıl Olmalı? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Evde Kullanılan Sıvı Sabun Nasıl Olmalı?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki eller sabun ve su kullanarak en az 20 saniye boyunca yıkandığında virüs ve mikroplar büyük ölçüde etkisiz hale gelebiliyor. El yıkamanın sağlık açısından önemi tartışılmaz ancak madalyonun bir de öbür yüzü var. Sabunla her temastan sonra ellerde yıpranma oluşabiliyor.

Peki bunda sıvı sabun ve katı sabun kullanımının etkisi var mı, sıvı ve katı sabun arasındaki farklar nelerdir gelin daha detaylı şekilde bakalım.

Sıvı Sabunun Özellikleri Nelerdir?

Sıvı sabunlar da tıpkı katı sabunlar gibi virüs ve bakterilere karşı etkilidir. Ancak katı sabunlarla aralarında bazı farklar vardır. Sıvı sabunlar nemlendirici içerdiklerinden katı sabunlar gibi kuruma yapmaz.       

Sıvı sabunun, özellikle umuma açık tuvaletlerde sıvı sabun kullanımının katı sabuna göre daha avantajlı olduğu bir gerçektir. Katı sabun birden fazla kişinin temasına açık olduğundan hijyen hususunda sıvı sabunlar kadar güvenli olmayabilir. Fakat sıvı sabunlar kapalı bir hazne içinde olduğundan ve kullanılmayan kısımlarına elle temas olmadığından çok daha hijyeniktir.

Öte yandan sıvı sabun katı sabuna göre daha düşük bir Ph oranına sahiptir. Yani sıvı sabunların formüllerindeki kimyasal bileşenler daha fazladır. Bu da demek oluyor ki doğal ve katkısız katı sabunlar, kimyasal içerikli sıvı sabunlara nazaran daha avantajlıdır.

Tepedenal ürünleri içinde yer alan Pandora Pomona Beyaz Parfümlü Sıvı El Sabunu hem ekonomik oluşu hem de yumuşak formülüyle evinizde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir ürün olarak tercih edilebilir. 

 

Sıvı Sabun ve Katı Sabun Arasındaki Farklar

Günümüzde farklı şekillerde ve özelliklerde üretilen sabun çeşitleri arasından seçim yapmak zor olabilir. El cildi ve hijyen için hangi sabunun daha iyi olduğunu merak ediyorsanız sıvı sabun ve katı sabun arasındaki farklara bakabilirsiniz. Sıvı sabun ve katı sabun arasındaki farklar şu şekildedir:

Sıvı Sabun ve Katı Sabun Arasındaki Farklar

•Katı ve sıvı sabunlarda yağ asitleri, alkali tuz ve az miktarda da olsa deterjan içeriği bulunur.

•Katı sabunların Ph değeri sıvı sabunların Ph değerine göre daha yüksektir.

•Katı sabunlar ciltte kuruluk oluşturabilir ancak bu, gliserin miktarı yüksek olan katı sabunlar için geçerli değildir.

•Sıvı sabun kalıp sabunlardan daha pahalıdır.

•Eğer katı sabun kokusuz ve renksiz ise sıvı sabunlara göre daha az kimyasal içeriyor demektir.

•Sıvı sabunlardaki kimyasal bileşen oranı daha yüksektir.

•Katı sabunlar açıkta olduklarından ve her temasta sabunun bütününe temas edildiğinden üzerlerinde daha fazla bakteri birikebilir.

•Umuma açık ve ortak kullanım alanlarında sıvı sabun, daha özel ve minimal alanlarda ise katı sabun tercih edilmelidir.

•Sıvı sabun alırken kokusuz ve renksiz olanları tercih edilmelidir.

 

Evde Kullanılan Sıvı Sabun Nasıl Olmalı?

Evde sıvı sabun kullanmayı tercih ediyorsanız yumuşak ve doğal formüllü, cildi tahriş etmeyen ve olabildiğince az kimyasal içeren çeşitleri tercih edebilirsiniz. Bu, cilt sağlığınızın muhafazası için de son derece önemlidir.

Pandora Pero Pembe Sedefli Sıvı El Sabunu 5 L cilt Ph derecesiyle uyumlu ve cildi tahriş etmeyen formülüyle evleriniz için ideal bir sıvı sabundur. 

Cildi kurutmayan ve tahriş etmeyen, gliserin ve nemlendirici oranı yüksek, kokusuz ve renksiz olarak formüle edilmiş sıvı sabunlar hem yüksek oranda hijyen sağlar hem de el cildinizin yıpranmasını önler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.